2022 ICTP Dirac Madalyası Kazananları Belli Oldu

15.08.2022
3.546
2022 ICTP Dirac Madalyası Kazananları Belli Oldu

IHES’te emekli teorik fizikçi ve profesör olan David Ruelle, ABD Rutgers Üniversitesinden Joel Lebowitz ve Princeton Üniversitenden Elliott Lieb ile birlikte prestijli Dirac Madalyasına layık görüldüler.

“Klasik ve kuantum fiziksel sistemlerin istatistiksel mekaniğinin anlaşılmasına çığır açan ve matematiksel olarak titiz katkılarından dolayı” üç fizikçi Dirac Madalyası ile ödüllendirildiler. Üç fizikçi denge dışı sistemler, kaos ve türbülans gibi istatistiksel fiziğin doğasından bulunan fenomenlerin daha derin bir matematiksel anlayışını sağalama yaptıkları önemli çalışmaları ile tanınmaktadır.

Dirac Madalyası, genellikle katı matematiğin fiziğe uygulanmasının fiziksel sistemleri ve özelliklerini anlamak için en iyi yaklaşım olduğu inancıyla Paul Dirac’ın izini takip eden bilim insanlarına verilmektedir. Bu yıl yapılan çalışmalarda bu yaklaşımı yansıtmaktadır. Üç fizikçi parçacıkların mikroskobik dünyasının makroskopik davranışını açıklamak için istatistiksel ve olasılık yöntemlerine dayanan sağlam bir matematiksel çerçeve kullandılar. Lebowitz, Lieb ve Ruelle, yalnızca istatistiksel mekanik alanını değil, aynı zamanda yoğun madde ve kuantum fiziği gibi fiziğin diğer alanlarında da çok değerli katkılarda bulunmuşlardır.

İstatistiksel mekanik ve kaotik sistemler konusunda uzman olan David Ruelle, emekli profesör olmadan önce 1964 ve 2000 yılları arasında IHES’te daimi profesördü. Bu ödül Ruelle’nin kariyeri açısından zirve noktalarından biridir. David Ruelle aynı zamanda Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi’nin yabancı bir üyesidir. Geçen Mayıs ayında, kendisine Belçika’nın Fransa Büyükelçisi François de Kerchove d’Exaerde tarafından takdim edilen Belçika Kralı Majesteleri tarafından Leopold Nişanı Komutanı rütbesi verildi.

ICTP Dirac Madalyası Hakkında

İlk olarak 1985’te verilen ICTP’nin Dirac Madalyası, 20. yüzyılın en büyük fizikçilerinden biri olan Paul Dirac’ın onuruna verilmektedir. Her yıl Dirac’ın doğum günü olan 8 Ağustos’ta teorik fiziğe önemli katkılarda bulunmuş bilim adamlarına verilmektedir. ICTP’nin Dirac Madalyası’nın alıcıları, çoğu Nobel Ödülleri, Fields Madalyaları veya Wolf Ödülleri kazanmaya devam eden dünyanın en iyi fizikçi ve matematikçilerinden oluşmaktadır. Seçkin bilim adamlarından oluşan uluslararası bir komite, adaylar listesinden kazananları seçmektedir.

Kaynak :
2022 ICTP Dirac Medal Winners Announced
David Ruelle, professor emeritus at IHES, receives the Dirac medal

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.